Min kontaktperson
igus® ApS

Lysholt Alle 8

DK – 7100 Vejle

+45 86603373
+45 86603273

Presse

Har du spørgsmål? Har du brug for materiale?
Aktuelle presseoplysninger og fotomateriale klar til udgivelse kan hentes her.
Vi vil naturligvis også gerne høre fra dig telefonisk, via e-mail eller fax!
 
PressekontaktVil du gerne tilføjes til vores presse-distributionsliste?

Pressemeddelelser efter område

Urmel's smørefri returnering til isen26-03-2020

igus polymere glidelejeteknologi hjælper amfibiekøretøjer til at rejse 4.000 km under de hårdeste betingelser

Smeltende gletchere og faldende fiskebestand er bare to eksempler på klimaændringerne i Alaska. For at øge bevidstheden om dette i befolkningen og fremme alternative drivmidler, udvikler Hoepner brødrene fra Berlin deres amfibiekøretøj "Urmel". De planlægger at krydse Alaska med det. For at Urmel kan køre over bakker og dale, is og sne, kræves lette og slidstærke lejer. Med hjælp fra igus, valgte de unge opfindere de smørefri iglidur tribo-polymerer.


Eventyr og opfindsomhed ligger i blodet for brødrene Paul og Hansen Hoepner. I 2012 cyklede de 13.600 kilometer fra Berlin til Shanghai. I 2015 rejste de jorden rundt på kun 104 dage, uden penge, uden kontakter og uden sociale medier. Med det egenudviklede pedaldrevne amfibiekøretøj "Urmel" vil brødrene nu tilbagelægge en distance på 4.000 kilometer på tværs af Alaske på seks måneder. "Urmel er designet til at køre i terræn over bakker, sne og is, åbent landskab og floder. Urmel kan også flyde, rulle og løbe" forklarer Paul Hoepner. Ekstreme betingelser, specielt for lejepunkter: metalliske lejer viste sig hurtigt uanvendelige da de er tunge og kræver smøring der vaskes ud når de er i kontakt med vand og sump i miljøet. Snavs kan også fæstne til smøremidlet og blokere lejet. Slidstærke iglidur glidelejer og skiver fremstillet af højtydende polymerer er derfor den optimale løsning. Deres smørefri kvaliteter og lave vægt var afgørende kriterier for brugen i Urmel.

Slidstærke specialløsninger i tribo-polymerer
Det specielle design på Urmel's chassis kræver også slidstærke lejer som specialløsninger. Derfor besluttede Hoepner brødrene at benytte glidelejer og stangmateriale fra igus. "Vi kunne selv dreje skiver og flangebøsniger ud af højtydende polymere iglidur J, der anvendes i affjedring på hovedaksel, pedaler og styrestang," forklarer Paul Hoepner. Ud over de smørefri kvaliteter, er iglidur J frem for alt kendetegnet ved sin lave friktionskoefficient. Opfinderne valgte også iglidur glidelejer fremstillet af all-round materialet iglidur G i styring, hjul, lejer i drivkabler og drivaksel. For at kunne montere gearskift på en smal installationsplads med mindst mulig slitagemodstand, benyttede opfinderne igus foringer. Slidstærk tribo-tape fremstillet af det FDA-godkendte materiale iglidur A160 reducerer friktionen for metaldele og herved drivenergien.

Støtte søges
Blandt andre selskaber støtter igus projektet fra de to unge opfindere fra Berlin. De to Hoepner brødre leder aktuelt efter yderligere sponsorer så Urmel kan starte sin rejse gennem Alaska næste år. Selv privatpersoner kan tage Urmel et skridt videre over isen ved at donere så lidt som fem euro.