Min kontaktperson
igus® ApS

Lysholt Alle 8

DK – 7100 Vejle

+45 86603373
+45 86603273
Selskabshistorie

Fra en garage til hele verden

1964 - igus GmbH blev etableret

Enhver start er svær

"Giv mig din mest besværlige komponent, og jeg vil finde en løsning", sagde Günter Blase. Han skulle løbe en risiko for at vinde Pierburg, hans første kunde. Der sad to børn derhjemme der skulle forsørges. Pengene var små. Han havde lige startet igus med hans kone Margret og den første sprøjtestøbemaskine var stadig ikke købt. Han havde hårdt brug for ordren fra Pierburg.

Günter Blase på hans kontor

1965 - Første produkt

Pierburg's problematiske komponent

Günter Blase modtog faktisk en forespørgsel fra Pierburg. Det mest komplicerede problem var en ventilkonus for en karburator. I 1965 var der ingen der havde tænkt på at benytte plast til fremstilling af denne lille metalkomponent, og slet ikke at gøre det med en sprøjtestøbemaskine. Produktionsprocessen ar simpelthen for kompliceret. For Günter Blase, var det ikke nogen grund til at miste modet. Han gik ind i hans dobbeltgarage og eksperimenterede indtil den første perfekte plast ventilkonus kom ud af sprøjtestøbemaskinen.

Sæde for Pierburg

1971 - Første energikæde

igus udvikler den første energikæde fremstillet af polymerer

Skabelsen af den første energikæde fremstillet af plast er symptomatisk for igus GmbH: Den blev udviklet fordi Günter Blase lyttede nøje til tekstilproducenten Schlafhorst. Schlafhorst var på udkig efter et nyt koncept for hans tekstilmaskiner, til beskyttelse af kabler på lange bevægelser i hans krævende fabriksmiljø. igus havde allerede succes med fremstilling af glidelejer af højkvalitetes plast. Den såkaldte serie 20 blev skabt i samarbejde med en maskiningeniør. En milepæl i automatisering.

Serie E20 energikæde

1977 - Nyt hovedsæde

Flytning til Lochermühle i Bergisch Gladbach

Dobbeltgaragen i Køln-Mühlheim blev hurtigt for lille. I Bergisch Gladbach nær Køln, fandt Günter Blase en egnet bygning i det historiske industriområde Lochermühle.  Placeret på den jord hvor den første møller blev etableret helt tilbage i 1595, og med beliggenheden ved floden Strunde, eksisterede der præcis den rette entreprenørånd for igus som selskab.
 

igus fabrik i Lochermühle med sprøjtestøbningsmaskine

1979 - Katalog over energikæder

igus GmbH udgiver sit første katalog over e-kæder

Den innovative energikæde fremstillet af højkvalitets polymerer er blevet videreudviklet og udvidet med flere varianter. For at kunne markedsføre produktet effektivt, blev det første katalog over energikæder designet og trykt. Designet på kataloget med dobbeltopslag og ringbind var forgængeren for alt igus markedsføringsmateriale og trykte dokumenter i dag.  

Første igus katalog over energiforsyningsprodukter

1983 - Første materiale over glidelejer

iglidur G blev præsenteret på "K" messen for plast

Günter Blase er kendt for hans nysgerrighed og pionerånd. Det var derfor kun et spørgsmål om tid inden han udviklede hans egne materialer til hans glidelejer i stedet for at være afhængig af materialer fra underleverandører. iglidur G var det første materiale han anvendte til produktion af glidelejer ved sprøjtestøbning. iglidur G glidelejer også kaldet "den klassiske all-rounder" hos igus, er stadig en del af selskabets produktsortiment i dag.  Hvad der får det til at skille sig ud fra mængden er dets alsidige anvendelighed som alle selskabets glidelejer, det er smøre- og vedligeholdelsesfrit.
 

iglidur Q glidelejer

1985 - Filial etableret i USA

igus GmbH rejser over dammen

På dette tidspunkt har Frank Blase sluttet sig til selskabet og så en mulighed for at opnå hurtigere succes i USA med sortimentet af glidelejer. To yderligere materialer, iglidur X og iglidur M250 blev udviklet og tildelt de nødvendige dimensioner i tommer. Starten på Rhode Island var dog mere end sløv. I 1986 tog den yngre bror, Carsten Blase, over og Frank vendte tilbage til Tyskland. I dag, er igus USA en af de største af de 35 datterselskaber der eksistere i udlandet.
 

igus datterselskaber i USA

1986 - igus solar system

Frank Blase udvikler igus solar system

Det er personer der gør igus til hvad det er i dag. Ikke bare ansatte, men også kunder. For at illustrere igus filosofien og gøre det nemmere at internalisere, udviklede Frank Blase igus "solar system" der virtuelt repræsenterer selskabsstrukturen i igus GmbH. Det omfatter alle og alt: Teams, teamledere, ledere og direktører, men også kunder som et vitalt omdrejningspunkt for selskabets eksistens. Det er jo, trods alt, kunderne der, som solen, er en energikilde.  Alt arbejder sammen i et system de er rettet efter kaosprincippet ─ og det er garanteret ikke statisk.

igus solar system

1986 - Udvikling af det første energirør på markedet

Mere beskyttelse til kabler

Hvor der slibes træ, er der altid en masse spåner og støv. I flere og flere brancher, beskytter energikæder effektivt mod de mange påvirkninger der er involveret i bevægelsen. R68 energirøret blev udviklet for at kunne tilbyde et kabelvenligt system til træbearbejdnings- og materialetransportbranchen. Takket være det lukkede design, leveres den bedst mulige beskyttelse af kabler i belastede miljøer. Herudover er de monteringsvenlige.

R68: det første e-rør fra igus

1989 - Første kabel

igus udviklede chainflex CF1

E-kæden blev anvendt stadig mere i industrien og det var uundgåeligt, at de bedst egnede kabler blev et fokuspunkt. Ved at snakke med kunderne, hørte Frank Blase stadig oftere at dårlig kabelkvalitet medførte proptrækkereffekt, brud på kernen og løkkedannelse ved accelerationer, høje cyklustal eller høje hastigheder. igus havde allerede mødt udfordringen i tilfældet med e-kæderne.  Selskabet besluttede derfor, at udvikle sine egne tribologisk optimerede kabler med innovative bundlede tråde og påtage sig ansvaret for et komplet system bestående af energikæde og kabler.

Første chainflex kabel CF1

1991 - Indtroduktion af et elektronisk katalog

Digitalisering blev udvidet til kataloger i form af xigus 1.0

Kataloger i papirform levede ikke længere op til den standard igus havde valgt. Kunderne modtog mere information og kunne også finde energikæder til deres individuelle applikation.  Den første e-kæde ekspert blev programmeret og udgivet på CD-ROM, et simulationsprogram der kunne foreslå den rette konfiguration og tilbyde diverse indvendige separationer. Et vigtigt skridt fremad "Nem energiføring".

xigus 1.0 - Første elektroniske katalog fra igus

1993 - Starten af readychain

igus introducerede kablede energikæder der er klar til direkte installation.

Alle har stillet det samme vigtige spørgsmål hos igus: Hvordan kan vi forbedre noget for kunderne? Som et af mange svar, introducerede igus readychain på markedet, energikæden der er kablet på forhånd, med de ønskede kabler i passende dimensioner og derfor klar til umiddelbar installation.  Men det er ikke det hele. Bestilling blev nemmere for kunden da der nu kun skulle afsendes en enkelt ordre. readychain kan leveres og installeres hurtigere og kræver mindre plads til installation, forbedrer logistik, og kan produceres mere økonomisk.

readychain med diverse chainflex kabler

1993 - Den første akselguide

igus tilbyder nu drylin R akselføringer

igus kunderne spurgte stadig oftere efter løsninger ti lineære bevægelser.  De ønskede at opnå bevægelser med mindre støj og uden smøring, med alle fordelene de allerede kendte fra iglidur sortimentet af glidelejer. En foring med frigangskompensation fremstillet af specielt lavfriktionsmateriale var det første produkt der blev markedsført indenfor denne kontekst. Navnet "drylin" i sig selv indikerede hvad det drejede sig om: tør lineær føring. Med andre ord, smørefri.

drylin R akselguide

1994 - Flytning til Porz-Lind i Köln

igus vokser - Der var brug for en større fabrik

Fabrikken inden for de gamle mure blev for lille, igus voksede støt på alle områder. Mere produktionsareal og mere plads til personale var påkrævet. Ikke bare for nogle få år, men på langt sigt som en fast base, en fabrik der kunne vokse med selskabet. Den anerkendte britiske arkitekt Sir Nicholas Grimshaw blev fascineret af briefingen og billedet af solarsystemet, der afspejler selskabets kultur. Der blev skabt en bygning med klare gule pyloner og som gør sig bemærket med sion åbenhed, fleksibilitet og et usædvanligt lyst design der lige siden har gjort indtryk på både ansatte og forbipasserende.

igus fabrik i Porz-Lind i Köln

1994 - Introduktion af selvjusterende lejer

igubal lejer udvider igus produktsortimentet

At producere selvjusterende lejer var den logiske konsekvens af den løbende udvikling af materialer og øgningen i antallet af mulige anvendelser. Produceret med 2-komponent sprøjtestøbningsmetode, blev huset dannet over en indre sfærisk kugle mens det forblev bevægeligt. igubal produktsortimentet voksede støt, men uanset de nye materialer og former der anvendes, forbliver visse ting det samme: Lejerne er smørefri, vedligeholdelsesfri og mere økonomiske end metallejer.

igubal selvjusterende lejer

1999 - Datterselskab etableret i Kina

Der blev etableret en afdeling i Smilets land

Kina var stadig mere interessant som marked for igus. Energikæder, kabler og glidelejer fra Porz-Lind i Köln var også efterspurgt her. For bedre koordinering og administration af forretningsmæssige relationer, blev der etableret en afdeling i Kina lige inden årtusindeskiftet. I dag er det det største udenlandske datterselskab.

igus datterselskab i Kina

2003 - triflex energikæde

igus udvikler den første e-kæde specielt for industrielle robotter

På mange produktionsområder, øges automatiseringen og herved brugen af robotter. Grundet deres store bevægelsesradius, medfører robotter et spåecielt krav til sikre og driftssikre energiforsyningssystemer. igus præsenterde den første løsning for robotter der kan håndtere vridninger og døgndrift, og er nemme at tilpasse. triflex in-house produktserie blev introduceret. De tilhørende kabler der kan håndtere de samme betingelser følger senere.
 

triflex energikæde

2003 - drylin W profil føringer

Startsignalet til det omfattende modulsystem af lineære føringer

igus producerer den første profilføring i form af drylin W. Også i dette tilfælde, var det afgørende argument at skydeelementer er fuldstændig smøre- og vedligeholdelsesfri. Deres modstandskraft mod snavs, støv og fugt gør dem anvendelige i mange besværlige miljøer. At de arbejder meget lydløst er en anden fordel, specielt i tilfælde af lange anvendelsesperioder hvor mange maskiner arbejder parallelt. Med modulsystemet, gør igus det nemt for kunderne at konfigurere den passende lineære føring. De er alle slidstærke.

drylin W-lineærføring

2008 - xiros kugleleje

Ingen smøring takket være højtydende polymerer

Hvert et barn kender kuglelejer, de findes i rulleskøjter, løbehjul og meget andet, og er næsten en hverdagskomponent. Irriterende smøring er noget alle brugere kommer i kontakt med på et tidspunkt. Det er her igus vendte tilbage til kassen med polymertricks og udviklede de første kuglelejer med plast der medførte meget lav friktion. "xiros" er afledt af det græske ord for "tør". Disse produkter er også smøre- og vedligeholdelsesfri. De vejer mindre end metalkuglelejer og, da de er mere hygiejniske, er de egnet til et langt større udvalg af anvendelser.

xiros-kuglelejer

2009 - Fabriksudvidelse

Den fleksible struktur begynder at blive slidt

Det fremadrettede design på fabrikken med de gule pyloner betaler sig nu. igus udvider fabriksarealet med hele 60%. Flere maskiner, flere værktøjer, mere lagerplads, der er plads til det hele i den luftige bygning. Og der er stadig plads til videreudvikling.
 

Arealet på igus fabrikken blev øget med 60 procent

2009 - Start af robolink

Udviklingen af økonomiske robotarme starter

robolink W var den første økonomiske robotarm der blev fremstillet af igus. Udviklingen startede med købet af et patent til en artikuleret arm med remdrev. Nogle få år senere tog udviklingen af robolink et stort skridt fremad og D serien blev udviklet. Drevet var den primære forskel på tidligere modeller. robolink D artikuleret robot blev bevæget ved hjælp af direkte drev.

robolink W gribearm

2010 - twisterband energikæde

Driftssikker føring af kabler ved 7.000 graders rotation

Med twisterband lancerer igus sin egen energikæde for roterende energiforsyning på markedet. Med en rotationsbevægelse på 7.000 grader i horisontale og op til 3.000 grader i vertikale positioner, er den en økonomisk løsning for rotationsbevægelser på ekstremt lille plads. På trods af det futuristiske design er den meget nem at håndtere. Spoiler alarm: i 2011, vil denne energikæde vinde red dot designprisen.

twisterband

2010 - Stangmaterialer fremstillet af iglidur materialer

Det første stangmateriale fremstillet af afprøvede iglidur materialer

igus havde allerede højtydende polymere i mange forskellige former. Hvorfor ikke også stangmateriale? tænkte igus GmbH i 2010. Siden da, har iglidur stangmateriale været tilgængeligt i form af plader, runde stænger eller hule stænger.  Fordelen er, at med stangmaterialet, kan kunderne fremstille deres egne individuelle komponenter selv og udnytte fordelene ved de mange forskellige iglidur materialer. Som er alternativ tilbyder igus en produktionsservice og behandler iglidur stangmateriale i henhold til kundernes krav.
 

iglidur stangmateriale

2011 - drylin E lineære akser

drylin lineære akser nu med drev og motor

"E" som i "elektrisk" siger det hele. igus leverer nu drev og motorer for drylin lineære akser. I online shoppen kan kunden nu konfigurere en komplet lineær akse, inklusive motor, tilslutningskabler og monterede dele, med nogle få museklik. Herudover kalkulere produktsøgeren den individuelle pris på den lineære akse samt anvendelsesraten for motorer og levetiden i slag. I dette tilfælde kunne "E" også stå for "easy" konfiguration.
 

drylin E

2012 - Anden fabriksudvidelse

igus fabrikken i Porz-Lind i Köln udvides igen

Som om Günter Blase allerede havde forudset det i 1994. Han havde sikkert håbet det, i det mindste. igus GmbH fortsætter væksten og har igen brug for mere plads. Heldigvis var dette allerede forudset i planlægningsfasen og produktionsarealer og computere flyttede endnu en gang indenfor de fire vægge i Spicher Strasse. Den fremsynede arkitektur fra Sir Nicholas Grimshaw gør det muligt.

igus fabrikken med den seneste udvidelse

2014 - iglidur on tour

En Smart bil med 56 iglidur glidelejer tager på en rejse jorden rundt

Til 30 års jubilæet for iglidur, blev en Smart udstyret med iglidur glidelejer sendt ud på en rejse jorden rundt.  Den lille bil rejste gennem 30 lande på 14 måneder. Med kampagnen, demonstrerede igus de mange mulige anvendelser for sine polymere glidelejer og de specielle fordele ved iglidur materialer i hele verden.

iglidur on tour Smart på stranden i Brasilien

2016 - 3D printservice

igus printer slidstærke komponenter af højtydende polymerer

Filamenter med op til 50 gange højere slidstyrke, 3D printede komponenter kan håndtere lige så mange bevægelser som sprøjtestøbte komponenter - dette var løftet bag starten af igus 3D printservice. SLS pulver, printede sprøjtestøbningsværktøjer og gratis online services blev også tilbudt af selskabet. Muligheden for at beregne levetiden for komponenter online er også unik i hele verden. igus lever op til sit løfte.

3D-printer med filament

2016 - smart plastics

Forudseende vedligeholdelse med højtydende polymerer

Komponenter fra igus er slidstærke og lever altid længere i applikationer, hvilket medfører mindre vedligeholdelsesarbejde for teknikere. Med sine smart plastics, introducerer igus sensorer og transmissionssystemer der registrerer slitage i god tid og giver adgang til planlagt udskiftning ved udsendelse af et tilsvarende signal. Dette udelukke rmuligheden for et worst-case scenario, som skade eller svigt af maskiner. Dette sparer tid, problemer og penge. Og det øger produktiviteten.

smart plastics e-kæder og chainflex kabler

2019 - RBTX lean robotix

Platform for brugere og leverandører af økonomiske robotteknologiske komponenter

igus lancerer en platform, som hurtigt og nemt fører brugere og leverandører af økonomiske robotteknologiske komponenter sammen. Brugere kan sammensætte en økonomisk robotteknologisk løsning, som svarer til deres krav og budget. Leverandører af robotteknologiske komponenter kan præsentere deres produkter til flere mennesker på en ny markedsplads.

Logo RBTX - lean robotix

igus® Et overblik

Etableringsår
 
Salg
 
Ansatte (på verdensplan)
 
Investering i R+D & digitalisering
 
Største testlaboratorium
 
Datterselskaber
 
Patenter
 
igus kunder
 
 
Produkter

 

1964
 
€748 millioner
 
4.150
 
€51.7 millioner
 
3,800 m2, mere end 15.000 tests udført årligt
 
35
 
1.422 patenter og 238 registrerede designs
 
Mere end 200.000 på verdensplan fra 50 industrielle brancher
 
Mere end 234.000 artikler fra lager:
energikæder, kabler, glidelejer, lineær teknologi, stangmateriale, 3D printing og økonomisk automatisering.

Tidslinje med vigtige nøgledata for igus®-historien  

Vores tre primære kundeløfter

  • Levetiden op - omkostningerne ned.  Mindst et af disse er altid gældende for vores produkter, ellers ophører vi med at sælge dem.
  • Driftslevetiden for vores produkter kan beregnes online nemt og gratis.
  • Hurtig levering helt ned til 24 timer.

Logoer med euro tegn, håndtryk og distributionsbil  

Nyhedsbrev

Skærm, tablet og smartphone med igus nyhedsbrev  

igus GmbH

igus hovedsæde  

55 år med motion plastics!

igus fejrer fødselsdag! Det glæder os at vores motion plastics stadig gør bevægelige applikationer nemmere,  og sparer omkostninger og forbedrer den tekniske ydelse på mange anvendelsesområder. Da Günter Blase etablerede igus i oktober 1964, sagde han til sin kunde: "Giv mig din mest besværlige komponent, og jeg vil finde en løsning. " Denne sætning gælder stadig for os i dag, men med øget understregning af en ting: igus imPROVEs. Det er vores mål at forbedre alle typer af bevægelser og bevise det på forhånd. Det er den eneste måde vi kan forblive unge og modnes samtidig.