Vælg venligst leveringssted

Valget af land/region kan påvirke diverse faktorer som pris, forsendelsesmuligheder og produkttilgængelighed.
Min kontaktperson
igus® ApS

Lysholt Alle 8

DK – 7100 Vejle

+45 86603373
+45 86603273
DK(DA)

Hvad skal der observeres ved montering af iglidur glidelejer?Press-fit af lejebøsninger

Installation

iglidur-glidelejer er press-fit lejer. Den indre diameter justeres først automatisk når lejet er blevet press-fitted i H7 bøsningen med den angivne tolerance. Press-fit tolerancer kan være op til 2 % af den indre diameter. Dette sikrer korrekt press-fit af lejet. Aksial eller radial bevægelse i huset er også forebygget herved.
 
Hullet i huset skal produceres med anbefalet tolerance (H7) for alle lejer og være glat, fladt og faset mellem 20 og 30 grader. Press-fit af lejet skal ske med en flad presse. Brug af centrering eller kalibreringsstift kan medføre skade på lejerne og medføre en højere tolerance.
iglidur monteringshjælp

Press-fit hjælp for iglidur press-fit lejer

iglidur glidelejer er press-fit lejer, der er dimensioneret i overstørrelse og presses ind i huset med H7 tolerance. Dette sker ikke altid i en monteringslinje og med egnede værktøjer. igus monteringshjælp optager glidelejer fleksibelt og driftssikkert for akseldiametre fra 13 til 50 mm (PT-1350) og 6 til 20 mm (PT0620) og tillader endda montering med en hammer - enkelt og hurtigt.

Bestil press-fit monteringshjælp


Måling af indre diameter for press-fittet leje Måling af indre diameter for press-fittet leje
Placering af måleplaner Fig. 1: Positioner for målelinjer (1, 2, 3 = målelinjer)

Tolerancer og målesystem

Installationsdiemnsiner og -tolerancer for iglidur® glidelejer er en funktion af materialet og vægtykkelsen. For hvert materiale, er fugtoptagelsen og termisk ekspansion afgørende faktorer. Glidelejer med lav fugtoptagelse kan designes med minimal lejefrigang. Tommelfingerreglen for vægtykkelse: Jo tykkere lejevæg, jo større frigang.
 
Der eksisterer derfor forskellige toleranceklasser for iglidur® glidelejer. Inden for disse toleranceklasser kan iglidur® glidelejer benyttes i det tilladte temperaturomfang og fugtbetingelser op til 70% i henhold til installationsanbefalingerne. Hvis der foreligger højere luftfugtighedsniveauer, eller lejerne benyttes under vandet, skal der foretrækkes materialer med lav fugtoptagelse.
 
Med den gratis igus Fit beregner kan du nemt og hurtigt beregne tilpasninger og tolerancer i henhold til ISO 286. Herudover vises maksimum og minimum dimensioner samt respektive monteringstype.
Gå til Fit beregner
 

Kontroller at leje er anbragt korrekt i sæde

iglidur glidelejer er press-fit lejer til huse med standard H7 hul. Denne press-fit af lejerne fastholder lejerne i huset, og den endelige indre diameter på glidelejet nås først press-fit monteringen. Lejestørrelsestest udføres når lejet installeres i et hul med minimum specificeret dimension, både med måleur og måledorn.
  • "Go-Side" af måledorn trykkes ind i hullet, og skal passere let gennem lejet
  • Med 3-punkts føler skal indre diameter på lejet ligge indenfor foreskrevne tolerance på måleplanet (diagram 1)

Årsager til dimensionelle afvigelser

På trods af omhyggelig produktion og montering af lejer, kan der opstå forskelle og spørgsmål omkring de anbefalede installationsdimensioner og tolerancer. Vi har derfor opsat en liste over de oftest forekommende årsager til afvigelser. I mange tilfælde kan årsagen findes hurtigt med denne liste:
  • Hullet er ikke faset korrekt, så lejemateriale skrabes af under press-fit montering
  • Der benyttes en centreringssplit, der udvider den indvendige diameter på lejet under press-fit montering
  • Hullet opfylder ikke de anbefalede specifikationer for husets hul (normalt H7)
  • Huset er fremstillet af et blødt materiale der udvides under lejemontering 
  • Akslen ligger ikke indenfor de anbefalede tolerancer
  • Målingen udføres ikke indenfor målelinjerne

Klæbning

Det er normalt ikke påkrævet at benytte klæber til montering af lejet. Hvis der er risiko for løsning af et leje på grund af høje temperaturer, bør der benyttes et mere temperaturbestandigt glideleje. Hvis der alligevel er planer om sikring af lejerne med klæber, skal der udføres passende tests i hvert tilfælde. Det er ikke muligt at benytte resultaterne på tværs af applikationer.

 

Bearbejdning

iglidur glidelejer er leveret klar til montering. Det omfattende produktsortiment tillader i de fleste tilfælde brug af en standard dimension. Hvis der alligevel er behov for efterfølgende bearbejdning af glidelejet, viser denne tabel standardværdier for bearbejdning. En efterfølgende bearbejdning af glideflader skal så vidt muligt undgås. Dette medfører oftest en højere slitagerate. En undtagelse er, for eksempel, iglidur  M250 der er velegnet til efterfølgende bearbejdning. Ved andre iglidur glidelejer kan ulemperne ved bearbejdning af glideflader modvirkes med smøring under monteringen.

 

Retningslinjer for bearbejdning

ProcedureDrejningBoringFræsning
VærktøjsmaterialeSSSSSS
Fødning [mm]0,1 ... 0,50,1 ... 0,5til 0,5
Spilvinkel5 ... 1510 ... 12 
Spændevinkel0 ... 103 ... 5 
Skære-
hastighed [m/min]
200 ... 50050 ... 100til 1000