Min kontaktperson
igus® ApS

Lysholt Alle 8

DK – 7100 Vejle

+45 86603373
+45 86603273

drylin® - glider i stedet for at rulle!

drylin® er en produktrække af vedligeholdelsesfri og smøringsfri linearlejer i fire forskellige typer serier. Derudover er serien suppleret med komplet linearenheder med spindeldrev eller tandrem.
Ud over friheden fra vedligeholdelse og smøring omfatter hovedkendetegnene robusthed og tolerance over for snavs, vand, kemikalier, varme og stød.

Lineær bevægelse: Smørefri glideknapper af plast i stedet for kugler

 
Fordele

Vedligeholdelsesfri

Smøringsfri

Modstandsdygtig overfor smuds, støv og fugt

Vægtreduktion

Til brug for kort reaktionsrør

Selvsmørende

Meget stille kørsel

Slidfast

Korrosionsmodstandsdygtig

Ikke folsøm over for stød og svingninger

Ringe friktionsværdi

Høj statisk bæreevne

Høje hastigheder og accelerationer er mulige

Lav magnetisme

(på tysk)

 

I stedet for kugler (venstre): Smørefri glidepuder af plast (højre)

 
Optimal belastningsfordeling

drylin® linearlejer arbejder på glideelementer i modsætning til de normale recirkulerende kuglelejesystemer. Herved er der grundlæggende en større kontaktflade til rådighed, hvilket resulterer i lavere overfladetryk. De resulterende fordele er:

Anvendelse af ikke-hærdede aksler er mulig.

Selv ikke-metalliske modparter kan anvendes

Sammenklæbning er helt udelukket.

 
Aksel- og skinnematerialer

Takket være belastningsfordelingen på den store overflade af drylin® linearglidelejer sammenlignet med kugleforinger, kan der også anvendes blødere akselmaterialer. Således tilbyder hårdcoatede aluminiumaksler de bedste friktions- og slitagekoefficienter, kulfiberaksler den mindste vægt og rustfri stålaksler den højeste kemikaliebestandighed. Selvfølgelig anbefales brugen af aksler af hærdet stål og rustfrit stål samt hårdtforkromede aksler også.

Modstandsdygtige over for snavs, støv og fugt - venstre drylin®, til højre en sammenligning med drylin® med kuglelejer

 
Tørt løb, uden smøring

drylin® linearlejesystemer er konstrueret til tør drift. Deres anvendelser er herved beskyttet mod tilsmudsning af fedt eller olie. Selv anvendelse ved groft snavs eller sand er mulig. Partikler stødes væk fra kontaktoverfladen af selve bevægelsen. Her fungerer forenenden af gliderne som en visker. Kontaktoverfladen forbliver ren.

 
Lavt støjniveau

Det støjsvage løb skyldes også glidefunktionen i modsætning til rulning. Der forekommer ikke mekanisk rulning mod et hårdt glideemne, og ingen kuglesammenstød, der kan forårsage støj. Glidebevægelsen er ekstremt støjsvag, der høres kun en let friktionslyd.

Skinnesamling

 
Maks. slaglængder

Tilpasningen af føringsskinner (samling) er ikke noget problem med drylin® linearføringer. Føringsskinnerne affases en smule, tilpasses og placeres blot efter hinanden. Glideelementet kan uden problemer passere over rillen fra samlingen. Med drylin® linearglidelejer kan en kugle eller rulle ikke sætte sig fast. På denne måde kan der implementeres vandringslængder på over 20 meter. Monteringen gøres det lettere ved tydelige markeringer af samlingerne foretaget på fabrikken.

 
Tilladte hastigheder/accelerationer

drylin® linearglidelejer fungerer uden rullende genstande eller kugler. Dette gør lejerne uafhængige af kroppens masseinerti, og de kan bruges med høje hastigheder på op til 10 m/s og accelerationer på op til 100G. drylin® linearlejer er således velegnede til anvendelser med let belastning, hvis cyklusrater skal øges. Brugen af hårdcoated aluminium som en friktionspartner sænker driftstemperatur i lejet takket være aluminiummets høje varmeledningsevne. Således kan driften gennemføres med en høj frekvens, selv ved meget korte slaglængder.
Den maksimale gennemsnitlige overfladehastighed afhænger af belastningen på lejerne. Med lavere overfladebelastning, kan højere hastigheder opnås. Vigtigere end den maksimale opnåede hastighed, er den gennemsnitlige hastighed over et tidsrum, fordi den har størst indflydelse på opvarmning af lejesystemet. I tilfælde med pauser mellem de enkelte cyklusser, er den maksimale gennemsnitlige overfladehastighed, der opnås i løbet af et tidsrum på 10 til 30 minutter, afgørende.

Varmekonduktivitet [W/m x K]
Aluminium 235
Ulegeret stål 48-58
Højtlegeret stål 15
Tabel 01: Varmekonduktivitet
 
Gennemsnitlig overfladehastighed= Vandringsafstand pr. cyklus [m] / samlede cyklustid [sek.].

Ekstreme anvendelsesbetingelser i off-shore sektoren

 
Korrosionsegenskaber

Den lave fugtighedsabsorption for iglidur® J, J200 og X tillader endog undervandsanvendelser. Anvendelsen af aksler af rustfrit stål eller anodiseret aluminium giver en korrosionsresistent glideføring. Anodiseret aluminium er modstandsdygtigt over for kemisk neutrale substanser i intervallet pH 2 til 7.

Ved særlige anvendelsestilfælde, anbefales separate test for prøvedele af coatet aluminium til den specifikke anvendelse.

Fyldningsmaskine, Krones AG, Rosenheim

 
kemisk modstandsevne

iglidur® J er modstandsdygtig over for svage syrer, opløste baser såvel som til brændstoffer og alle former for smøremidler. Den intensive rengøring af maskiner med normale kommercielle rengøringsmidler er selv i fødevaresektoren ikke noget problem for styrene.

Ved anvendelser i miljøer med ekstrem kemikaliebelastninger, anbefales anvendelse af drylin® R lejer udstyret med iglidur® X glidefolie.

Modstandsdygtigheden i linearlejesystemer er i lige så høj grad afhængig af modparten. Som modpart med højere modstandsdygtighed over for kemikalier, tilbydes højlegeret rustfrit stål tilbydes, for eksempel X105 CrMo 17 (1.4125) eller alternativt brug af blødt VA stål (f.eks. 1.4571).

iglidur® X materiale til ekstra krævende brug under høje temperaturer i støberier

 
Driftstemperaturer

Glideelementer af iglidur® J og J200 kan bruges i temperaturintervallet mellem -40 og +90 °C. I anvendelser med aluminiumaksler og/eller -skinner, kan der opnås betydeligt højere hastigheder på grund af den fremragende varmeledningsevne. Glideelementer med iglidur® X kan bruges i intervallet -100 °C til +250 °C.

Smøringsfri og tolerante over for snavs

 

Brug i snavs
Selv anvendelse ved groft snavs eller sand er mulig. Partikler stødes væk fra kontaktoverfladen af selve bevægelsen. Tætninger kan bevidst undlades, takket være tørdriften. Støv og snavs kan ikke sidde fast i fedt eller olie.
 
Hårdanodiserede overflader
Hårdanodiserede overflader er kendetegnet ved gode slidegenskaber, høj kemikaliebestandighed og en høj hårdhedsgrad. Det er en teknisk overflade, ikke en dekorativ en. Farvevariationer og små revner kan derfor ikke undgås af produktionsårsager, men de har ingen virkning på bestandigheden, korrosionsadfærden eller glideegenskaberne. Skårne overflader og bearbejdede overflader er ikke belagt.

Smøringsfri og ren

 

Brug ved træspåner